Högskolan i Halmstad, Akademin för företagande, innovation och hållbarhet

Högskolan i Halmstad
Jobba på en innovativ högskola där olika perspektiv möts!

Högskolan i Halmstad skapar värden, driver innovation samt utvecklar människor och samhälle för framtiden. Ända sedan starten 1983 har Högskolan präglats av nytänkande och samverkan med samhället. Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs till stor del i mångvetenskapliga forskningsprogram inom Högskolans två fokusområden: hälsoinnovation respektive smarta städer och samhällen. Högskolan har ett brett utbildningsutbud med många populära utbildningsprogram. Campus är modernt och välutrustat, och ligger nära både resecentrum och Halmstads trevliga stadskärna. 

Högskolan i Halmstad söker nu en professor i design

Akademin för företagande, innovation och hållbarhet
Högskolan består av fyra tvärvetenskapliga akademier och den aktuella tjänsten är förlagd vid Akademin för företagande, innovation och hållbarhet (FIH). Här får du jobba i en forsknings- och utbildningsmiljö med fokus på hållbar utveckling och entreprenörskap. Akademin har ungefär 120 medarbetare och består av fyra avdelningar: avdelningen för miljö- och biovetenskap, avdelningen för bygg- och energiteknik, avdelningen för ekonomi  och avdelningen för engineering and innovation . FIH erbjuder utbildning på grund- och avancerad nivå, samt forskarutbildning inom innovationsvetenskap. Forskningen inom akademin är mångvetenskaplig och sker ofta i samproduktion med andra aktörer.

Akademin för företagande, innovation och hållbarhet (FIH)

Arbetsuppgifter
Denna professorstjänst finns på Avdelningen Engineering & Innovation vid Akademin för Företagande, Innovation och Hållbarhet. Vid avdelningen finns cirka 30-40 medarbetare som arbetar i ämnesområden relaterat till innovation, design, produktutveckling och maskinteknik. Det finns flera utbildningsprogram vid avdelningen, bland annat Utvecklingsingenjörsprogrammet, Civilingenjör i maskinteknik, hållbar design och innovation och Masterprogram i Innovation management, samt forskarutbildning i Innovationsvetenskap.

Forskningen vid avdelningen har en stor bredd, och exempelvis finns grupper som arbetar med funktionella ytor, hälsoinnovation, industriell organisation och affärsmodellsinnovation. Forskningen inom funktionella ytor inkluderar också designforskning med inriktning mot upplevd kvalitet, vilken vi hoppas att denna roll ska kunna stärka.

Knutna till avdelningens utbildningar och forskning finns laborativa miljöer, så som prototyplabb (Fab Lab), verkstäder och mättekniskt laboratorium. Laborativa miljöer används i både utbildnings-, forsknings- och samverkansprojekt.

Specifikt för avdelningens utbildningsprogram är att de ämnar integrera ett tvärvetenskapligt förhållningssätt till det egna ämnet. I Civilingenjörsprogrammet, exempelvis, är integration av hållbar design och innovation med maskinteknik centralt för programmets unicitet, och ska genomsyra hela programmets genomförande. Utvecklingsingenjörsprogrammet har ett stort fokus på innovation, och arbetar projektbaserat under en stor del av utbildningen.

Rollen som professor innebär att ta en senior roll i att bidra till utveckling och integration av designämnet vid akademin och avdelningen. Vi söker en ledare som har förmåga att utveckla forskning och utbildning, och med förmåga att samarbeta interdisciplinärt med kollegor i maskintekniska ämnesområden och innovationsämnen, samt med externa aktörer. Ett brett nätverk inom design-området nationellt och internationellt är en stor fördel. Rollen förväntas också bidra till ytterligare utveckling och förstärkning av forskarutbildningsområdet Innovationsvetenskap.

I tjänsten ingår också arbetsuppgifter som att verka för att forskningsgruppen erhåller externa forskningsmedel, bedriva egen forskning, undervisning och vissa administrativa uppgifter. Vi ser gärna att det finns en stark drivkraft att bidra till att öka andelen aktiva forskare vid avdelningen.

Kvalifikationer
Behörig att anställas som professor är den som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet. Som bedömningsgrunder vid anställning av en professor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga eller konstnärliga skickligheten. Varje högskola bestämmer i övrigt själv vilka bedömningsgrunder som ska tillämpas vid anställning av en professor.” (Högskoleförordningen 4 kap 3 §)

Med vetenskaplig skicklighet avses:

  • självständiga forskningsinsatser enligt gängse nationella normer
  • höga krav på vetenskaplig produktion (avseende omfattning, originalitet, bredd och inflytande på ämnesområdet)
  • kompetens som i betydande grad överstiger kraven för docent enligt gällande styrdokument vid Högskolan i Halmstad.
  • visad god skicklighet att planera och leda forskning, såväl ledning av andra disputerade forskare som handledning av forskarstuderande
  • förmåga att i konkurrens attrahera externa medel till forskningsprojekt

Det är främst den vetenskapliga kvaliteten som ska bedömas, men även omfattningen är av vikt. Med skicklighet avses:

  • dokumenterad erfarenhet av planering, genomförande, examination och utvärdering av undervisning
  • god skicklighet visad genom dokumenterad erfarenhet av utbildning på grundnivå, avancerad nivå samt forskarnivå
  • visad skicklighet av pedagogiskt utvecklingsarbete
  • visad god skicklighet som handledare inom utbildning på forskarnivå

Övriga kvalifikationer

Professorskompetens med tydligt fokus på industridesign och forskning av internationell standard. Erfarenhet av utveckling av utbildning på avancerad nivå samt mycket goda kunskaper i att kommunicera muntligt och skriftligt på svenska och engelska.

Följande är meriterande:

  • Erfarenhet av att arbeta som professor.
  • Erfarenhet av forskning och utbildning som integrerar design- och ingenjörsämnen, som exempelvis med fokus på material.
  • Befintlig forskning i ett område som har relevans för befintlig forskningsmiljö, exempelvis med koppling till funktionella ytor
  • Erfarenhet av att söka och erhålla externa forskningsmedel i konkurrens.
  • Förmåga till samverkan med nationella och internationella aktörer.

Passande personliga egenskaper för denna tjänst är att vara ansvarsfull, pedagogisk, inspirerande och hjälpsam. 

Bedömningsgrunder

Ansökan
Så här utformar du din ansökan.

Övrigt
Vi värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande med olika bakgrund, kön, funktionalitet och inte minst livserfarenhet.

Fakta om Högskolan 

Jobba på Högskolan i Halmstad

Individuell lönesättning tillämpas, var god och ange ditt löneanspråk i din ansökan. 
Anställningen är tillsvidare och kan inledas med provanställning i sex månader.

Välkommen med din ansökan!

 

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Halmstad
Län Hallands län
Land Sverige
Referensnummer PA 2024/351
Kontakt
  • Maya Hoveskog, 0729773667
  • Lina Lundgren, +46729773661
Facklig företrädare
  • Anniqa Lagergren, OFR, 072-9773745
  • Rickard Melkersson, Saco-S, 072-9773731
Publicerat 2024-11-27
Sista ansökningsdag 2024-12-18
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb