Högskolan i Halmstad, Akademin för lärande, humaniora och samhälle

Högskolan i Halmstad söker en forskare till projektet "Aktiva medborgare" med placering på Akademin för lärande, humaniora och samhälle

Högskolan i Halmstad är en arbetsplats för lärande, utveckling och forskning, och rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. I dag är vi cirka 650 medarbetare och ca 9 000 studenter, har ett brett utbildningsutbud och internationellt välrenommerad forskning som bedrivs i tvärvetenskapliga innovations- och forskningsmiljöer. Lärosätets storlek och organisation underlättar samverkan över ämnes- och områdesgränser. Högskolan deltar aktivt i samhällsutvecklingen genom omfattande och uppmärksammad samverkan med både näringsliv och offentlig sektor.  

Högskolan består av fyra tvärvetenskapliga akademier. Vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle bedrivs utbildning på grund- och avancerad nivå, uppdragsutbildning, forskning samt regional och internationell samverkan inom områden som rör skola, samhälle, kommunikation och kultur. Akademin är inne i en intensiv utvecklingsfas av konsolidering och profilering med målet att stärka och förena ämnesdjup med tvärvetenskaplig samverkan. Akademins tvärvetenskapliga profil är utbildningsvetenskap, och här finns nysatsningen Digitalt laborativt centrum (DLC), en labbmiljö för utbildning, forskning och samverkan. En annan viktigt nod för Akademin är RUC, Regionalt utvecklingscentrum, som samverkar tätt med bland annat regionen och kommunerna.

Arbetsuppgifter
En av gymnasiesärskolans centrala uppgifter är att förbereda elever med intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning) för ett vuxenliv som aktiva medborgare med stort självbestämmande och ett reellt deltagande i samhällslivet. I projektet studeras och analyseras hur eleverna förbereds under skoltiden i att så självständigt som möjligt fatta beslut och bestämma över sina liv samt delta i demokratiska beslutsprocesser.

Projektet består, utöver dokumentanalys och en kunskapsöversikt om forskningsläget när det gäller assisterat beslutsfattande (Supported decision-making), av två delstudier; 1) lärares beskrivningar och bedömningar av hur gymnasiesärskolan realiserar demokratiuppdraget och rustar eleverna inför ett aktivt medborgarskap med särskilt fokus på beslutsfattande, 2) fallstudier av hur uppdraget operationaliseras när det gäller konkret stöd i beslutsfattande (assisterat beslutsfattande). Det förstnämnda sker genom enkät till och fokusgrupper med lärare i gymnasiesärskolan, det senare genom observationer av beslutsprocesser i skolmiljö och intervjuer med elever och deras lärare om erfarenheter av assisterat beslutsfattande.

Kvalifikationer
Behörig att anställas som forskare är den som avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens samt dokumenterat forskningsarbete efter doktorsexamen. 

I fallstudiedelen av projektet, krävs en forskare med gedigen erfarenhet av observationer och intervjuer med unga personer med intellektuell funktionsnedsättning och de särskilda förutsättningar intellektuell funktionsnedsättning medför för kommunikation, samspel mm., ingående kunskap om specialpedagogik och skolformen särskola och dess utveckling samt dokumenterad erfarenhet och förmåga att analysera och tolka det empiriska materialet.

Villkor
Anställningen är en tidsbegränsad anställning under 2019. 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50 %
Ort Halmstad
Län Hallands län
Land Sverige
Referensnummer 2019/16
Kontakt
  • Susanna Öhman, 035-167100
Facklig företrädare
  • Kristina Hildebrand, Saco-S, 070-7721015
  • Camilla Soto, ST, 035-167242
  • Anniqa Lagergren, OFR, 035-167655
Publicerat 2019-02-05
Sista ansökningsdag 2019-02-19

Tillbaka till lediga jobb